Zo start je goed voorbereid aan jouw woonproject

Vijf misvattingen bij een woningaankoop

Een woning kopen, is een ingewikkelde zaak. Daarom bestaan er hier en daar nog wel misvattingen over. De belangrijkste boodschap hierbij? Laat je niet misleiden… en laat je vooral goed adviseren.

 

  1. Eerst een bod, dan lenen?

 

Een eerste misvatting is de volgorde van handelen. Het lijkt vanzelfsprekend om pas naar de bank te gaan voor een lening wanneer je een bod hebt gedaan. Best handel je dus omgekeerd. Zo weet je vooraf goed welk budget je aankan en aan welke leningsvoorwaarden je kan voldoen. Gun jezelf de tijd om banken en leningen te vergelijken en om voorbereid een bod uit te brengen. Heb je houw droomwoning gevonden, maar ben je nog wat onzeker over je krediet? Dan kan je een bod uitbrengen met een opschortende voorwaarde. Krijg je finaal dan toch geen krediet, dan komt de verkoop ook niet tot stand.

 

  1. Het niet zo voorlopige compromis

 

Na het bod volgt al snel het compromis, ofwel de voorlopige verkoopovereenkomst. De naam is misleidend, want die is niet zo voorlopig. Vanaf het moment dat er een akkoord is over de prijs en de woning ontstaat de overeenkomst. Ook wanneer je mondeling of met een sms’je overeenkomt met de verkoper. Weet wel dat ieder bod bindend is. Aanvaardt de verkoper je bod, dan heb je een overeenkomst. Ook deze verkoopovereenkomst kan je aangaan onder de opschortende voorwaarde dat je een lening krijgt. De voorlopige overeenkomst is cruciaal, want deze overeenkomst vormt de basis voor de authentieke akte. Een notaris of een vastgoedmakelaar raadplegen in de fase van de voorlopige verkoopovereenkomst is een aanrader.

 

  1. Waarborg betalen

 

Bij de verkoop van een woning betaalt de koper een waarborg, vaak 10 procent van de aankoopprijs. Het betalen van een waarborg speelt niet alleen in het voordeel van de verkoper, maar ook van de koper. Dat geld behoort niemand toe. Dat staat ‘geblokkeerd’ op een derdenrekening, zodat geen van de partijen hier aan kan. Intussen gaat de notaris allerlei documenten na zoals sociale, administratieve, kadastrale en fiscale gegevens om tot een rechtsgeldige verkoop te komen.

 

  1. Prijzen bewimpelen

 

Mocht je eraan denken om een prijs onder tafel te bieden, weet dan dat je fiscaal bedrog pleegt dat strafbaar is. Door prijsbewimpeling zakken ook de verkooprechten bij aankoop van een woning. Wees verstandig en laat de werkelijk overeengekomen prijs in de akte opnemen. Doe je dit niet, dan riskeer je zware boetes.

 

  1. Snelheid van afhandeling

 

Geduld is een schone zaak. Dit geldt evenzeer wanneer je een woning koopt. Het lijkt of een verkoop een lange tijd aansleept. Ook niet alle verkoopdossiers doorlopen dezelfde tijdspanne. Die duur hangt af van verschillende factoren, en daar heeft niemand de touwtjes van in handen. De notaris moet zelf gegevens opvragen bij verschillende instanties, zoals de gemeente. Deze instanties hebben zelf een bepaalde termijn om de gegevens aan de notaris te bezorgen. Een compromis ondertekenen gebeurt dus niet meteen na de verkoop. Na maximum vier maanden is de verkoop definitief afgerond en de akte verleden. Dat moment heb jij de sleutel van je woning in handen.