Woning kopen : waarop letten ?

Met de lage rentevoeten lijkt het nu of nooit voor wie een woning wil kopen...

Met de lage rentevoeten lijkt het nu of nooit voor wie een woning wil kopen. Stel dat je binnenkort je droomthuis vindt, waarop moet je dan zoal letten bij de aankoop?

 

Vakmensen

Schattingen, wettelijke verplichtingen, de hele papierwinkel : het is complexe materie. En het is precies de vastgoedmakelaar die hier heel wat last van je schouders kan nemen. Geef hem of haar je vertrouwen: het beroep van vastgoedmakelaar is strikt gereglementeerd. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars controleert de toegang tot het beroep en ziet erop toe dat iedereen de regels naleeft.

 

EPC

Vraag bij een eventuele aankoop altijd naar het energieprestatiecertificaat, dat weergeeft hoe energiezuinig of – verslindend de woning is. De verkoper moet dit altijd kunnen voorleggen.

 

Staat van de woning

Check goed de staat van het huis dat je overweegt te kopen. Kijk of de ramen goed sluiten, controleer hoe het zit met de isolatie,… Een kritisch en grondig onderzoek aan de woning vertelt veel over de staat van het huis, maar niet alles.

 

Ligging

Een factor die je niet uit het oog mag verliezen, is de ligging. Die bepaalt immers voor een stuk de waarde van de woning. Er zijn nog andere belangrijke factoren. Is de woning ‘ zonevreemd’? Ligt ze in overstromingsgebied?

 

Verkoopovereenkomst

Verlies de administratieve en juridische aspecten niet uit het oog. Zo moet bijvoorbeeld elke verkoopovereenkomst aan een resem wettelijke verplichtingen voldoen, die elke koper in wordt case veiligstelt. Vandaar het belang dat je een overeenkomst ondertekent die is opgesteld dor een erkend vastgoedmakelaar.

(bron :CIB Vlaanderen )