Weloverwogen jouw woonlening kiezen

Een nieuwe woning kopen is mogelijks lang wikken en wegen. Heb je eindelijk de woning van je dromen gevonden? Dan start vrij snel een nieuwe zoektocht, namelijk het woonkrediet met de laagste rentevoet. Je let maar best even op de addertjes onder het gras wil je je toekomst financieel veilig stellen.

 

 

 

Zo moet je steeds in het achterhoofd houden dat je niet alleen jouw lening moet financieren, maar als eigenaar ook allerlei kosten moet dragen voor je nieuwe huis. Zo betaal je jaarlijkse onroerende voorheffing, brandverzekering, schuldsaldoverzekering en ook je andere uitgaven zoals bijvoorbeeld herstellingen. Daarnaast moet je alle andere kosten om te leven ook in rekening brengen. Er moet ruimte overblijven om deze uitgaven te betalen en mogelijks ook nog te sparen.

 

Reserve

 

Jou leenlasten moet je elke maand betalen, ongeacht wat jouw situatie op een bepaald moment is. Zo kan jij of je partner ziek of werkloos worden. Of misschien plan je gezinsuitbreiding of wil je op een bepaald moment deeltijds gaan werken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd een reserve hebt om je maandlast af te lossen voor het geval je een tegenvaller hebt.

 

 

Variabele rentevoet?

 

Denk goed na over welk type lening je kiest. Als je een lening afsluit met een variable rentevoet, zorg er dan voor dat je tariefstijgingen altijd kan opvangen. Laat je goed voorlichten over de aanpassingsmechanismen in jouw  contract. Wat wordt de hoogste leenlast die je moet afbetalen bij een aanpassing van je rentevoet?

 

Je kan een variabele rentevoet ‘vast’ maken door je lening zo te regelen dat jouw looptijd verlengd wordt als de rente stijgt. Zo wordt het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen meestal niet hoger. 

 

Wat vraagt de bank precies?

 

Om een nog lagere rentevoet te krijgen, vraagt de bank vaak dat je bij hen gaat pensioensparen of beleggen. Waarom zou je dat niet doen? Denk hier goed over na: bij deze “locked-in” producten is de uitstapkost vaak zo hoog dat het in de praktijk niet mogelijk is om eruit te stappen zonder jezelf financiële schade toe te brengen. Jouw geld staat voor een hele periode vast, ook al heb je zelf misschien op een bepaald moment echt nodig.

 

Is laagste rente ook de beste keuze?

 

 

Wie op zoek gaat naar een woonkrediet heeft slechts één missie: het bekomen van dé laagste rentevoet. Maar is die laagste rente uiteindelijk het voordeligste? Vergeten we niet de andere factoren die het kostenplaatje van ons woonkrediet doen oplopen? Zoals bijvoorbeeld dossierkosten, verplichte schuldsaldo- en / of brandverzekering en schattingskosten? Verder is ook de looptijd belangrijk voor de hoogte van je rente. Hoe langer je leent, hoe hoger de rente, maar hoe lager de maandelijkse draaglast. Waardoor je meer leefcomfort hebt en meer overhoudt om te sparen. Mensen laten zich gemakkelijk verleiden tot het bekomen van de laagste rente en aarzelen niet om verschillende financiële instellingen tegen elkaar uit te spelen. En dat is gezond want een groot deel van de maandelijkse aflossing gaat naar rente. Voor een leven zonder financiële zorgen is vooraf over het volledige kostenplaatje beschikken een must. Ga na welke levensstijl je een leven lang wenst te genieten, bouw hierop je financieel plan en maak dan pas je keuze van producten die hierbij passen.