Totaalrenovatie : zo pak je dit het best aan

Jouw woning in een keer grondig renover

Heb je ( interesse in ) een woning die dringend gerenoveerd moet worden? Dan heb je je zeker al afgevraagd of je deze zware taak volledig zou doen, zodat j – niet veel later – in een ‘nieuwe ‘ woning kunt intrekken. Laat je in dit verhaal niet alleen leiden door de grote kost die je ook meteen maakt.

Voor je start met de verbouwing moet je weten wat haalbaar is. Wat wil je zelf veranderen en wat is er tegelijk technisch mogelijk? Kan je aan de slag met bestaande plannen van de huidige woning en het perceel? Heb je het budget bij de hand? Voor alle info en advies over mogelijke kosten – en zeker ook een renovatielening – kan je terecht bij een architect of bij de bank. Denk hierbij aan de kosten van een eventuele lening, het ereloon van de architect, voorbereidende werken zoals stabiliteit of veiligheid, werken zoals schrijnwerk, ruwbouw, isolatie, bepleistering, en vervanging of installatie van water, riolering of elektriciteit. Allemaal kosten die tegelijk moeten gebeuren, maar anderzijds je een renovatie in fases – die jaren kunnen aanslepen – besparen.

Energetisch renoveren

Bij een totaalrenovatie worden alle gebouwschillen en technieken op hetzelfde moment aangepakt. Beschik je over het nodige budget, dan hoef je de werken niet langer uit te stellen. Het grote voordeel van een totaalrenovatie is dat alle werken op elkaar worden afgestemd, en je meteen in een comfortabel, ‘nieuw’ huis woont. Het is ook best praktisch: je zit maar in één keer in het stof, lawaai of andere ongemakken. Het is ook geen overbodige luxe om een architect in te schakelen; Een globaal plan van aanpak is cruciaal. Voor grondige verbouwingen heb je een omgevingsvergunning ( bouwvergunning ) nodig.

Laat je bijstaan door een expert over isolatie, ventilatie en energiebesparende investeringen. Idealiter ga je voor een ingrijpende energetische renovatie (IER): een renovatie waarbij de opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangen wordt én minstens driekwart van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Daarnaast plaats je ook een ventilatiesysteem.

Sleutelklaar renoveren

Net zoals bij nieuwbouw kan een sleutel-op-de-deuroplossing ervoor zorgen dat het vooropgestelde budget niet overschreden wordt. Hoe gaat nu zo’n sleutel-op-de-deurrenovatie in zijn werk? De adviseur analyseert bij een eerste bezoek de hele woning en geeft een algemene richtprijs weer voor de totale renovatie. Die kostenraming is voor bespreking vatbaar: het juiste ontwerp maar in functie van het budget. De sleutel-op-de-deurfirma stelt alles in het werk om dat budget te handhaven.