Tips om met een gerust gemoed te (ver)bouwen

(Ver)bouwen zonder zorgen? Dit doe je vooral door geen risico’s te nemen en voldoende controle in te bouwen.

Maak duidelijke afspraken

Met architecten en aannemers moet je vooraf duidelijke afspraken maken over de nodige bouwwerken: van planning en opvolging van de werken en de verwachte datum van oplevering tot de raming van de kosten en de toegang tot en veiligheid op de bouwwerf. Die afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst samen met bepalingen over het niet naleven van de afspraken.

Veiligheid

Om het risico op arbeidsongevallen te verminderen, moeten veiligheidscoördinatoren aangesteld worden, als er minstens twee aannemers werken uitvoeren op eenzelfde werf.

Verzekeringen

Ben je een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of renoveren? Dan kom je misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Ook een verzekering ‘Alle Bouwplaats Risico’s’ kan je gemoedsrust bieden. Je sluit deze het best af als je een bouw of verbouwing aan afzonderlijke aannemers uitbesteedt.

Check de oplevering goed

Tijdens de bouwwerken kunnen allerhande problemen opduiken. Als bouwheer biedt de wet Breyne een uitgebreide bescherming. Is de nieuwbouw of totaalrenovatie gefinaliseerd? Dan moet je je goedkeuring geven. Controleer bij de voorlopige oplevering alles zeer grondig. Als er iets niet in orde is, moet de aannemer dit mankement oplossen voor de definitieve oplevering.

Controleer aannemers

Of je nu één of meerder aannemers moet zoeken: verzeker je van een vakman. Die geeft je de nodige technische uitleg over de opdracht en bijhorende voorwaarden of geldende maatregelen, maar geeft ook advies over het financiële aspect zoals premies of btw-tarieven. Een goede aannemer gaat bijvoorbeeld ook op zoek naar alternatieven voor de bouwmaterialen waarbij schaarste heerst. 

bron: Vlaanderen.be, m.m.v. Vlaamse Confederatie bouw