Succesvol in je eerste eigendom investeren

Wanneer je van plan bent om te investeren in vastgoed met het oog op verhuur, dan rijzen er heel wat vragen; In welke regio en in welke type woning investeer je? Om tot een optimaal resultaat te komen, laat je je best begeleiden door een expert; Bruyninckx Vastgoed. Gun jezelf zeker ook de tijd om de markt te ontdekken.

Als startende vastgoedinvesteerder begin je het best kleinschalig. Van groot belang zijn de locatie en de omgeving. Uiteraard in trek zijn de stedencentra en de omliggende gemeenten. Houd ook de bereikbaarheid, parkeergelegenheid en nabijheid van scholen en winkels in de gaten. Vergewis je van de woonnood in de regio waar je wil investeren. Voor alleenstaande ouderen kan een éénslaapkamerappartement perfect. Het hangt af van wat er gebouwd wordt en voor welk publiek.

 

Renovatiepand / appartement

 

Meteen komen we zo uit bij het type woning. Beleg je in een assistentiewoning of studentenkot, dan weet je dat het publiek beperkter is. Goed in de markt liggen de nieuwbouwappartementen, gerealiseerd binnen de huidige EPB-normen, liefst met één of twee slaapkamers. Bij een bestaande woning moet je nagaan of je niet te veel renovatiekosten hebt. Waarin te investeren, hangt ook af van de tijd die er is. Is er ruimte om te renoveren. Dan ligt daar wel potentieel. Is er geen tijd, dan doe je goed met een afgewerkt appartement.

 

Bereken je rendement

 

Beleggen in vastgoed staat gelijk aan een mooi rendement behalen. Dat doe je door te investeren in een project met toekomst en potentieel. De vraag luidt hoe je nu het best het rendement berekent. Kijk niet alleen naar het brutorendement, maar ook naar het nettorendement. Het brutorendement bekom je door de huuropbrengst te delen door de totaalinvestering, vermenigvuldigd met 100. Bijvoorbeeld: met een opbrengst van 9 600 euro per jaar en een volledige investering van 275 000 euro, oogst je 3,49 procent rendement.
Om tot het nettorendement te komen, moet je kosten zoals onroerende voorheffing, verzekeringen, onderhouds- en renovatiekosten en een eventuele lening mee in rekening brengen. Al deze variabele kosten trek je af van het brutorendement. Bij een jaarlijkse kost van 1 700 euro ( zonder lening ), zakt het rendement naar 3,07 procent. Niet slecht, want het gemiddelde rendement bij woningverhuur ligt op 3,2 procent. Hoe dan ook is de huurprijs onderhevig aan inflatie, en zal dat bedrag dus telkens meestijgen.
Er bestaan overigens drie manieren om het rendement te bepalen. Naast het huurrendement bestaat het financieel rendement. Als de rentevoet lager is dan het nettorendement, dan verdien je door te lenen. Door minder te investeren, kan je geld verdienen. Tot slot is er het meerwaarderendement, ook met de focus om te investeren in een locatie met toekomst.