Hoe rendabel is verhuren vandaag?

Het belang van een grondige voorbereiding

Investeren in een woning of appartement met het oog op verhuur? Dan stel je je zeker de vraag hoe rendabel verhuren vandaag is. Het rendement hangt af van de keuzes die je maakt. Hoe beter alles overdacht, hoe groter het rendement.

Werpen we eerst een blik op de marktsituatie: de onbetaalbaarheid van een woning maakt dat jonge koppels of singles langer thuis blijven wonen, of zich eerst op de huurmarkt begeven. Het doelpubliek huurders wordt dus groter. Verwacht wordt dat het aantal huiseigenaars nog verder zal zakken naar 65 procent. Qua type woning gaat de kandidaat-huurder vooral op zoek naar één- of tweeslaapkamerappartementen met terras en eengezinswoningen. Nog belangrijk is de locatie waar je investeert: een goed gelegen pand scoort altijd.

Bereken je rendement

Wanneer je wil berekenen wat je verhuur nu werkelijk opbrengt, ga je het best niet alleen af op het brutorendement, maar bekijk je ook het nettorendement. Het brutorendement bereken je snel door de huuropbrengst te delen door de totaalinvestering vermenigvuldigd met 100. Om tot het nettorendement te komen, moet je kosten zoals onroerende voorheffing, verzekeringen, onderhouds- en renovatiekosten en een eventuele lening mee in rekening brengen. Ook leegstand is niet bevorderlijk.

Nog meer rendement

Naast het huurrendement bestaat het financieel rendement. Om in vastgoed te investeren, hoef je niet het volledige aankoopbudget op tafel te leggen. Het is perfect mogelijk om voor deze woning een lening aan te gaan. Wanneer de rentevoet lager ligt dan het nettorendement, dan verdien je door te lenen. De intrestvoeten staan intussen al enkele jaren laag en verwacht wordt dat ze niet meteen snel gaan stijgen.

Tot slot is er het meerwaarderendement. De waarde van woningen zal onder normale omstandigheden niet zakken. De investering zal leiden tot een meerwaarde op langere termijn, als je de woning verkoopt.

Kosten inschatten

Uiteraard moet je een woning ook onderhouden. Koop je een afgewerkte woning die jaren zonder grote kosten kan, dan kan je op beide oren slapen. Kies je voor een te renoveren pand, dan staan er grotere kosten te wachten; Zo is dak- en raamisolatie verplicht sinds begin 2020. Bij onvoldoende isolatie riskeer je een fikse portie strafpunten die mogelijk leiden tot de ongeschiktheid van je woning. En juist die ongeschiktheid kan je parten spelen wanneer je de woning wil verhuren. Onderhouds – en renovatiekosten voorkomen, is dus de boodschap.

Risico’s beperken

Houd rekening met mogelijke risico’s zoals brand- en waterschade waartegen je je als verhuurder kan verzekeren. De verplichte plaatsbeschrijving helpt je ook om uit te maken dat schadegevallen door de huurder berokkend ook effectief worden vergoed.

Verzeker jezelf ook van een huurder die elke maand de huur betaalt. Dat kan je bij de selectie checken door te vragen naar het bedrag van zijn inkomen.