Hoe herken je een goede vastgoedmakelaar?

Je woning verkopen via een vastgoedmakelaar? Dan laat je je mogelijk leiden naar een bekende naam of door een aanbeveling. Kan perfect, maar toch ga je het best niet met de eerste de beste makelaar in zee. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met en een terecht vertrouwen kan hebben in de partij die je woning op de markt brengt.

 

Een goede vastgoedmakelaar beschikt over heel wat eigenschappen zodat hij / zij jouw vertrouwen waard is. Zo straalt deze expert eerlijkheid en motivatie uit. Hij / zijn doet er alles aan om jou verder te helpen door aan jouw wensen en verwachtingen te voldoen. De makelaar stelt zich professioneel op en weet een vertrouwensband met jou op te bouwen. Jij moet je er tenslotte goed bij voelen want dit is de persoon die ook in jouw woning zal rondlopen. Net daarom: bij een goede makelaar zal je geen opdringerig gevoel ervaren. Deze expert is de ideale verkoper, in staat om kandidaat-kopers van jouw woning te overtuigen.

 

Geloofwaardig

 

Vertrouwen levert vanzelf naamsbekendheid, een goed imago en daaruit volgende mond-tot-mond reclame op. Vastgoedmakelaars die je worden aanbevolen, mogen zeker jouw voorkeur genieten. Heb je twijfels over een bepaalde makelaar? Wil je meer weten over de partij achter dat ene immobordje? Check dan even op de website welke woningen het kantoor zoal verkoopt, of leg je oor te luisteren bij de eigenaar. Hoe dan ook: loop het kantoor binnen voor een vrijblijvend gesprek en advies. Je kan hier zeker belang hechten aan jouw eerste indruk.

 

Behulpzaam

 

Vastgoedmakelaars kloppen dikwijls lange dagen, en dat komt omdat ze ook avonden en vaak op zaterdagen aan de slag zijn. Meer nog: ze zijn eveneens telefonisch bereikbaar van ’s morgens tot ’s avonds, en beantwoorden e-mails zo snel als mogelijk. Ben je nog nieuw? Dan krijg je een warm welkom op het kantoor. Ben je niet alleen van plan om jouw woning te verkopen, maar ook om een nieuwe te kopen? Dan kan de makelaar ook mee helpen uitkijken naar een andere woonst alsook naar de manier hoe je de financiering kan aanpakken. Ook voor de kandidaat-koper stellen deze vastgoedmakelaars zich even gedienstig op.

 

Leergierig

 

Een vastgoedmakelaar is niet alleen geschoold, maar ook erkend. Dit kan je heel vlot checken op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (www.biv.be) . De meesten werken ook niet alleen, maar worden omringd door een team van mensen die administratief, commercieel en communicatief onderlegd zijn. Zo vormen ze een complementair team dat elkaar steeds bijstaat.

Niet alleen is het de plicht van de vastgoedmakelaar, maar het is ook zijn / haar drijfveer om altijd op de hoogte te zijn over wat er reilt en zeilt binnen de sector. Een erkende makelaar is verplicht om zich jaarlijks bij te scholen.

 

Netwerker

 

Niet alleen is kennis van zaken van groot belang. Ook beschikt een goede makelaar over een mooie klantenportefeuille. Deze database bevat niet alleen mogelijke contactpersonen, maar bevat ook een selectie van interessante kandidaten op basis van wensen en verwachtingen. Zo kunnen ze als het ware een kandidaat met jouw woning matchen. Daarnaast trekt hij alle registers open om de woning op een zo goed mogelijke manier en via verschillende kanalen te koop te zetten.

 

Goede en duidelijke afspraken

 

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een makelaar is eerlijkheid. Een faire makelaar zal jouw woning niet aan een vast tarief verkopen. Zo zou hij jou het gevoel geven jouw woning zo snel mogelijk aan een minder interessante prijs voor jou – te verkopen. Wel vraagt hij een ereloon voor zijn aangeboden diensten en dat zijn er behoorlijk wat overigens. Hij kiest dat bedrag dus zelf, maar het is van bij het begin duidelijk hoeveel procent van de verkoop dat percentage zal bedragen. Ook eerlijke voorwaarden horen bij de overeenkomst. In de schriftelijke overeenkomst worden enkele bepalingen opgenomen zoals de opdracht, de duur, de communicatie over de uitvoering en de commissie. Vergewis je ervan dat mondelinge afspraken geen geldig contract opleveren. Kortom: een goede makelaar zorgt voor een duidelijke zuivere overeenkomst.