Eerst nieuwe woning kopen, dan oude woonst verkopen of omgekeerd?

Financieel slim een nieuwe woning kopen

De huidige woning verkopen om naar een nieuwe woning te trekken. Het lijkt een eenvoudige opeenvolging, maar dat is het niet. Hoe pak je het het best aan: best zelf een huis kopen of toch eerst verkopen?

Ook al bezitten we een eigen woning, in het leven kijken we soms graag uit naar iets anders. De vraag is dan logisch: hoe kan je die aankoop of nieuwbouw financieren als je huidige woonst nog niet verkocht is? Indien je eerste een nieuwe woning wil kopen – en dus snel geld nodig hebt – zal dit druk leggen op de verkoop van je oude woning. Om een eventueel tijdelijk cashtekort op te lossen, kan je bij je bank nagaan of je een overbruggingskrediet kan bekomen. De bank schiet je voor een beperkte periode de middelen voor om je nieuwe woning aan te kopen of te bouwen in afwachting van de verkoop van je oude woning. Met de opbrengst van die verkoop betaal je dan het overbruggingskrediet terug. Ook al bestaat er vandaag geen fiscaal voordeel meer in de vorm van een woonbonus voor nieuwe leningen in Vlaanderen, toch kan je de woonbonus van je huidige woning behouden als je een nieuw huis koopt. Dat gebeurt via een pandwissel. De hypotheek wordt dan overgezet op de nieuwe woning. De fiscaal voordelige lening loopt dan gewoon door.

Nog geen nieuwe woning

De meest veilige manier is het omgekeerde: verkoop eerst de oude woning en koop dan een nieuwe. Je kan dan in de onderhandse verkoopovereenkomst een bezettingsregeling uitwerken. Dat betekent dat je als verkoper dan het recht hebt om in de woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de notariële akte. Hiervoor betaal je dan een bezettingsvergoeding.
Een pandwissel kan echter niet als je nog geen nieuwe woning hebt als je de oude verkoopt. In dat geval is het logisch dat de lening van de huidige woning wordt terugbetaald en gaat de woonbonus verloren. Toch zijn er hier soms ook nog oplossingen voor. Als het compromis van de nieuwe woning al ondertekend werd en de aankoopakte kan volgen op korte termijn, dan kan de verkoopsom bij de notaris geblokkeerd worden tot de nieuwe aankoop. De hypotheek wordt dan rechtstreeks van de oude naar de nieuwe woning overgezet.
Een andere mogelijkheid is dat de huidige hypotheek wordt overgezet op een andere woning, bijvoorbeeld een tweede eigendom of het huis van de ouders. Als de nieuwe aankoop rond is, kan in het tweede geval de hypotheek definitief overgezet worden op het nieuwe pand.

Meeneembaarheid

Wie in Vlaanderen in het verleden al een woning gekocht heeft en een nieuwe wil kopen, kan soms verkooprechten (vroeger registratierechten) meenemen. Je mag dan de betaalde verkooprechten van je eerst gekochte woning in mindering brengen van de verkooprechten die je moet betalen voor de nieuw aangekochte woning. Er zijn twee soorten van meeneembaarheid. Verkoop je eerst je vorige woning, dan wordt het bedrag van de verkooprechten verrekend bij aankoop van je nieuwe woning (meeneembaarheid door verrekening). Als je al een nieuwe woning hebt gekocht en daarna binnen twee jaar je oude woning verkoopt, dan krijg je de meeneembare verkooprechten achteraf terugbetaald (meeneembaarheid door teruggave).
Ook van belang: de aftrek kan per verandering van woning hoogstens 12 500 euro bedragen.